Ar įsivaizduojate, su kokia sūrių gamybos įranga paruošiamas jūsų sūris, o ar kada nors domėjotės? Tai, kaip pagamintas jūsų sūris, priklauso nuo keleto veiksnių. Jeigu norite sužinoti, paskaitykite ant pakuotės ir darykite išvadas.
Gaminamas pramoniniu būdu ar naminis
Dažniausiai parduotuvėse, prekybos centre galima matyti aiškias sūrių rūšis. Tai būna geltoni, kietieji, puskiečiai sūri, ir varškės sūriai. Vėliau šios sūrių kategorijos gali skirstytis į smulkesnes. Tačiau visada galima pastebėti, kad vieni sūriai yra vadinami naminiais, o kiti gaminami pramoniniu būdu. Tad naminiais sūriais galima vadinti tuos, kur kažkas individualiai juos daro. Tokiais būna tik varškės sūriai, jie genda greičiau, tačiau žmonės linkę labiau jais pasitikėti ir vadinti ekologiškais. Gali būti tokie proginiai sūriai su įvairiais vaisiais, želė gabaliukais, aguonomis, sėklomis. Taip pat gali būti sūriai, kurie yra geltoni. Tokių namie pas save nepagaminsi, tad galite būti tikri, kad kiekvienas geltonas sūris yra gamintas pramoniniu būdu specialia technologija ir įranga.
Tik gyvulinės kilmės, ar ir augalinis
Skaitydami sūrių sudėtį, jūs taip pat galite atpažinti, ar jūsų mėgstamas sūris pagamintas tik iš gyvulinės kilmės produktų, ar iš augalinės. Yra ir veganiški sūriai: sojų sūris, vadinamasis „tofu“. Juose nerasite jokių gyvulinės kilmės produktų, tačiau, net jeigu ir rastumėte, nieko baisaus nenutiktų, jeigu nesate jiems alergiškas. Augalinės kilmės produktų galima sūriuose rasti tokių kaip alyvuogių aliejaus, kukurūzų, kviečių, bulvių krakmolo. Jeigu sūris pagardintas įvairiais skanumynais, galima rasti prieskonių, žolelių, taip pat ir džiovintų vaisių. Gyvulinės kilmės ingridientai dažniausiai yra pienas, riebalai, sviestas, pieno milteliai, grietinė ir grietinėlė.
Kokia maistinė vertė
Sūriai gali labai skirtis savo maistine verte, tad jie gali tikti ir tiems, kas meta svorį, ir tiems, kas bando jo priaugti. Tačiau, pabrėžtina, sūris yra baltyminis, o ne angliavandenių produktas, todėl jį galima valgyti ir prieš miegą, į kūną neturėtų tos kalorijos nueiti, kitaip, negu prisirijus kokio nors angliavandenių prisotinto maisto. Sūrio riebumas gali būti nuo kelių iki kelių dešimčių procentų.